Varför använda cykelbyxor?

31 Mar

För utomstående kan de tighta, svarta eller färgade cykelbyxorna te sig lite märkliga, men för en cyklist utgör cykelshortsen och andra cykelkläder en viktig del av utrustningen. De ger nämligen både komfort och funktion, vilket är nödvändigt vid långa turer på cykeln.

Varför bör man bära cykelbyxor?

När du väl har kommit över din första, ofta negativa, reaktion över cykelbyxornas utseende, kommer du förvånas över hur bekväma och funktionella de är. Det huvudsakliga syftet med cykelshorts är att ge komfort under långa cykelturer. Shortsen är framtagna specifikt för de behov som en cyklist har. Det är därför cykelbyxorna har stoppning på de rätta platserna, en tight passform, strategiskt placerade sömmar, flexibla syntetiska material såsom spandex och lycra som minskar luftmotståndet och ger obehindrad rörlighet samt andas men samtidigt blockerar vinden.

Så köper du rätt cykelbyxa

Det viktigaste du bör ha i åtanke när du väljer mellan olika cykelbyxor, är att en bra cykelbyxa saknar sömmar i grenen och har extra vaddering för att förhindra skav och obehag under cyklingen. Cykelbyxor tillverkas av flexibla material som följer kroppens rörelser och inte begränsar ditt rörelseomfång medan du trampar på pedalerna.

Det finns flera olika typer av cykelbyxor, bland annat cykelshorts som ser ut som helt vanliga shorts fast har en inre vaddering. Det enklaste sättet att välja ut rätt cykelbyxa är att välja utifrån den typ av cykling du mest ägnar dig åt. Tänk på att cykelbyxor är tänkta att bäras utan underkläder. Priset på olika cykelbyxor kan skilja sig åt ganska mycket, vilket gör att du bör sätta en budget innan du ger dig ut och handlar cykelshorts.

När det gäller material bör du ha i åtanke vilket typ av klimat du har tänkt cykla i. Du bör till exempel välja ett material som är anpassat för varmt och torrt klimat om du ska cykla i sådant klimat, torrt och fuktigt eller kallt. Vilken färg på byxan du ska köpa beror dock helt på din personliga smak.

Längd

Cykelbyxor har en varierande längd på insömmen. Kortare shorts lämpar sig väl för triathlon, spinningklassen eller för att visa upp solbrännan. De flesta cyklister föredrar en byxa som slutar strax över knät. Det är tillräckligt långt för att byxan ska hålla sig på plats och förhindra skav på innerlåret från sadeln. Om du har tänkt cykla i kallare väder bör du överväga en längre byxa som täcker knäna eller till och med en hel cykelbyxa som sträcker sig ända ner till fotknölen.

Passform

Hur pass tighta eller pösiga byxor du bör köpa beror till stor del på vad du ska använda dem till. Om du framför allt ska ägna dig åt snabbare cykling bör du överväga att köpa cykelshorts med en tightare passform. Dessa har en aerodynamisk passform och är de kanske mest bekväma cykelbyxorna. Om du har tänkt använda dina cykelbyxor även i andra situationer, om du cyklar till jobbet, behöva fickor eller lägger mer vikt vid byxans utseende än din hastighet på cykeln, bör du istället leta efter lite pösigare cykelshorts med inre vaddering. Vissa cyklister tar istället med sig ett par löst åtsittande shorts att dra på när de inte sitter på cykeln, men smaken är som baken.

Stoppning

Stoppningen i cykelbyxor tillverkas ofta av sämskskinn eller ett syntetiskt material. Bägge dessa material har sina fördelar, men material från djur kräver ofta mer omsorg än syntetisk stoppning. Stoppningen varierar också i tjocklek från tjockare stoppning till tunnare sådan, där de shorts som triathleter använder har den tunnaste stoppningen för att de ska kunna cykla, simma och springa i samma byxa. Cykelbyxornas stoppning skiljer sig också åt mellan byxor tillverkade för män och byxor tillverkade för kvinnor.