Vad skiljer cykelkläder från vanliga sportkläder?

De gånger då du har sett sportcyklister svischa förbi i trafiken har du förmodligen funderat på om vad som egentligen skiljer cykelkläder från vanliga sportkläder. Finns det verkligen någon fördel med att bära särskilda kläder när man är ute och cyklar?

Vissa typer av träningskläder ger extra stöd och gör det lite mer behagligt att träna.  Faktum är att plagg som har tagits fram för en viss sport ofta kan vara ganska användbara. På gymmet går det alldeles utmärkt att styrketräna i vanliga sportkläder, och det skulle snarare se lite märkligt ut om du tränade i trikå. När du till exempel springer kan dock en sport-bh göra en stor skillnad för dig om du är kvinna. Om du istället ägnar dig åt cykling kan särskilda cykelbyxor med stoppning där bak på samma sätt göra den långa cykelturen betydligt mer behaglig.

Så länge du inte sitter på en spinningcykel och trampar utsätter du dig för vädrets makter när du cyklar. Därför är det viktigt att du bär rätt sorts cykelkläder, det vill säga kläder som är anpassade för cykling och håller dig varm samtidigt som de andas och låter dig utföra hela rörelseomfånget. Den viktigaste delen av din utrustning är naturligtvis hjälmen. Även om du bara ska ta en tur runt kvarteret, kan du falla olyckligt och skada hjärnan. Din hjärna förtjänar det bästa skydd den kan få, vilket är anledningen till att du bör köpa en ordentligt cykelhjälm och inte en lågprisvariant.

Nedan följer några tips på cykelkläder som gör din cykeltur mer behaglig och dessutom kan öka din prestationsförmåga. Generella tips när det gäller cykelkläder är att ju ljusare färger plaggen har, desto lättare upptäcker förare dig och desto säkrare är du i trafiken. Efter turen bör du tvätta kläderna av hygieniska skäl. Tänk också på att klä dig efter vädret.

Cykelkläder för alla väder

Om det är kallt ute kan du med fördel bära en värmande huvudbonad under hjälmen. Det är alltid en bra idé att bära skyddsglasögon eller solglasögon när du är ute och cyklar. Dessa kommer inte bara skydda dina ögon från solens UV-strålar, utan också förhindra att insekter och smuts tar sig in i ögonen. Även här är det ofta värt att skaffa solglasögon som är särskilt framtagna för cykling, med extra UV-skydd.

Genom att investera i en cykeltröja låter du kroppen andas, håller svetten borta och håller dig sval under cykelturen. Under vinterhalvåret kan du antingen bära en tröja framtagen för det kallare klimatet, armvärmare eller en cykeljacka. Det är dock viktigt att du ser till så kroppen får möjlighet att andas. En cykeltröja i en stark färg gör att du syns bättre i trafiken.

Cykelbyxor är A och O när du ger dig ut på längre turer. Cykelshorts är ofta det bästa alternativet då de underlättar blodflödet och gör att du blir mer aerodynamisk. Cykelbyxor med rejäl vaddering skyddar kroppens känsliga delar från skav. Precis som med cykeltröjan kan en starkare färg på cykelbyxan göra att du syns bättre i trafiken. När det är kallare ute kan du bära antingen cykeltights eller vanliga tights över cykelbyxan samt benvärmare.

Cykelstrumpor för bort svetten från fötterna och håller dem torra. Ofta fungerar det också bra med vanliga funktionsstrumpor. Ett par cykelskor är en bra investering eftersom de låter dig fästa fötterna vid pedalerna och förbättrar din prestationsförmåga. Av säkerhetsskäl bör du träna på att fästa och lossa skorna innan du börjar cykla. Cykelhandskar (heltäckande handskar på vintern) förhindrar att fingrarna blir stela och ökar komforten under cykelturen. När det är kyligt kan en ansiktsmask hålla ansiktet varmt och skydda dig från såväl kyla som snö och hagel.