Svarta eller färgade cykelkläder?

1 Apr

När du är i färd med att köpa cykelkläder kan det vara värt att tänka på vilka färger de plagg du väljer att köpa har. Många cyklister känner sig säkrast i svarta cykelkläder. Beror det på att det är den mest smickrande färgen eller är det snarare för att de svarta plaggen finns överallt som vi gång på gång väljer dem?

Det är nästan så man tror att de designers som tar fram kläderna har fått i uppdrag att välja vilken färg som helst, bara den är svart. Oavsett hur det kommer sig att svarta cykelkläder är så pass vanliga, är det svårt att rakt av köpa den marknadsföring som menar att en färgad remsa på en svart bakgrund skulle vara det bästa sättet för en cyklist att stå ut under ett cykellopp, då en svart outfit lätt ser ut som en enda enhetlig massa.

Reflekterande cykelkläder

Experter på området hävdar att vi människor associerar svart med allvar och expertis samt måttfullhet och stil. Svart har en ninja-aktig framtoning på så sätt att det är en felsäker och diskret färg. Tack vare stora framsteg när det gäller reflekterande cykelkläder, kan idag en helt svart outfit stå ut lika mycket i mörkret som en ljusare sådan. Det viktiga när det gäller reflekterande ytor är att de måste placeras på det område som rör sig mest. Det gör att till exempel en bilförare kan identifiera ytan med en kroppsdel i rörelse.

På en cykeltröja bör den därför vara placerad på armarnas utsida och fortsätta ner på ryggen. På cykelbyxan bör den reflekterande ytan istället finnas på sidorna av låren, baksidan av vaderna, på utsidan av knäna samt på sidorna och baksidan av vristerna. Idag finns det inte längre en stor fördel med att välja ljusa cykelkläder framför svarta, så länge de svarta plaggen är reflekterande. Nu handlar det istället mer om vad som ser bra ut, vilket är någonting som svart alltid gör.

Svart är en enkel och subtil färg som alla passar i, och som inte utgör ett rop på uppmärksamhet som klarare färger. Till skillnad mot vad många tror är dock svart inte en färg som gör att man ser smalare ut, utan det är istället så att den definierar konturerna. Om du är överviktig gör därför den svarta färgen att din kroppsbyggnad sticker ut snarare än att dra uppmärksamheten bort från den.

Mörka färger mest populära bland cyklister

Män och kvinnor dras i samma utsträckning till mörkare färger på nederdelen av outfiten. Klarare färger lämnar nämligen ingenting åt fantasin, vilket gör att de flesta drar sig för att välja cykelbyxor i klara färger. Män anses vara lite mer konservativa än kvinnor vad gäller färger. En överväldigande majoritet av männen väljer mörka färger framför ljusa, inte minst på vintern. Svarta shorts eller tights drar inte blickarna mot de lite känsligare områdena. Därför väljer få cyklister skinande vita cykelbyxor.

Det handlar också om den praktiska detaljen att svarta, mörkblå eller mörkgrå byxor inte ser lika smutsiga ut när de är nedstänkta med lera. Svarta nederdelar har ofta en lite längre hållbarhet och gör sig dessutom bra ihop med ljusare överdelar.

En annan anledning till att svarta cykelkläder har blivit så vanliga, är att det är enklare för mindre tillverkare att ta fram svarta plagg. De material som används i cykelkläder är nämligen oftast svarta eller vita från början, vilket gör att färgerna många gånger måste läggas till efteråt med hjälp av värmekänsligt bläck. Denna process är både lite knepig och även kostsam för tillverkaren. Därför har färgade cykelkläder blivit något av ett kännetecken för lite dyrare cykelkläder.