Så väljer du cykelhjälm

2 Apr

När du cyklar är det viktigt att du bär en hjälm som kan skydda dig från skall- och hjärnskador. Hjälmen uppfyller dock endast sin funktion om den har rätt passform. Det viktigaste måttet för att avgöra vilken hjälmstorlek du har är huvudets omkrets, men det allra bästa är förstås om du har möjlighet att prova cykelhjälmen antingen på egen hand eller med hjälp av en butiksmedarbetare.

Mät huvudets omkrets

För att avgöra hur stor omkrets ditt huvud har bör du använda ett måttband som du virar runt ditt huvud. Se till att måttbandet ligger platt mot huvudet utan att det klämmer åt. Att på egen hand göra detta kan vara något av en utmaning. Om du kan be en vän eller familjemedlem om hjälp är det bra, i annat fall kan du underlätta processen genom att ta hjälp av en spegel. Det enklaste sättet att göra detta själv är att korsa måttbandet i pannan.

Läs därefter av måttet på måttbandet. Mät gärna flera gånger för att säkerställa att måttet är korrekt. Om du får flera olika resultat bör du välja det största måttet eller det mått du får fram flest gånger. Skriv ner ditt mått så du kommer ihåg det när det är dags att välja cykelhjälm. De flesta hjälmtillverkare anger storleken som small, medium eller large, men har ofta en storlekstabell på förpackningen eller på sin hemsida som hjälper dig att välja rätt storlek på hjälmen.

Olika typer av cykelhjälmar

På samma sätt som det finns ett brett utbud av cykelkläder, finns det olika typer av cykelhjälmar för olika ändamål. Vilken typ av hjälm du ska välja bör du därför bestämma utifrån vad du ska använda den till. Du bör till exempel inte bära en mountainbikehjälm under ett cykellopp. Cykling är en av de sporter där det finns flera olika typer av hjälmar:

  • Mountainbikehjälmar som är särskilt framtagna för terrängcykling
  • Lättviktiga och kompakta tävlingshjälmar som ger en förbättrad aerodynamik
  • BMX-hjälmar som används för BMX-cykling
  • Vardagshjälmar som inte har några avancerade funktioner

Om du ska cykla till och från jobbet kan du välja en vardagshjälm, medan du som är sportcyklist istället bör titta på en tävlingshjälm.