Så syns du i trafiken

1 Apr

Genom att välja cykelkläder med klara färger syns du bättre i dagsljus. Detta är den främsta anledningen till att vägarbetare bär kläder i klara färger, till exempel fluorescerande gula eller orange västar. När du ger dig ut på cykelturer på dagtid bör du därför bära kläder med klara färger för att maximera din synlighet. Se bara till att inte stå stilla på cykeln för länge, du syns nämligen bättre när du rör på benen och händerna.

När du kör bil kan du själv hålla utkik efter arbetare eller fotgängare som bär olika typer av kläder och se hur du uppfattar olika färger. Du kommer förmodligen att se de som bär klara flourescerande färger betydligt tidigare än fotgängare som är klädda i mörka färger. Reflekterande material ger inte en enorm fördel på dagtid, men är desto viktigare vid sämre ljusförhållanden. Om du bor på en plats där vädret ofta är grått och regnigt eller snöigt, kan reflekterande cykelkläder vara användbara även på dagtid.

När du är ute och cyklar på kvällstid bör du alltid bära kläder med reflekterande material. Cykelkläder med reflekterande ytor eller en säkerhetsväst kan förbättra din synlighet väsentligt under dygnets mörkare timmar. Om dina cykelkläder saknar reflekterande ytor kan du till en låg kostnad köpa en reflexväst att bära under dina kvällsturer. Reflexvästar väger lätt, kan enkelt träs på över dina ytterkläder och förbättrar din synlighet i mörka ljusförhållanden.

Reflekterande material på hjälmen och/eller skorna kan ytterligare öka din synlighet i trafiken. Samma sak gäller pedalerna och andra delar av cykeln. Många cykelbutiker säljer reflekterande armband och ankelband samt andra säkerhetsdetaljer som är framtagna särskilt för cyklister. Du kan också använda dig av självhäftande reflekterande tejp som kan fästas på de flesta ytor. Alla åtgärder du vidtar för att öka din synlighet kommer också att öka din säkerhet i trafiken.

Förutom att bära cykelkläder som ökar din synlighet kan du också cykla på ett sätt som gör att förare enklare upptäcker dig. Vissa cyklister känner sig säkrare när de färdas mot trafiken, men det kan leda till stora problem. När du istället färdas med trafiken är sannolikheten att bilförare som hinner ifatt dig förväntar sig att de cyklister i vägkanten.