Fördelar med cykeltröjor

3 Apr

Om du bara ska ge dig ut på en kortare tur kan det räcka med vanliga sportkläder, men om du har tänkt cykla på en mer seriös nivå kommer du behöva särskilda cykelkläder. Oavsett om du har tänkt tävla i cykling, använda cyklingen som ett motionsredskap eller ge dig ut på en cykelsemester bör du definitivt överväga att införskaffa en bra cykeltröja.

Vanliga kläder är ofta löst åtsittande och fladdrar i vinden, vilket inte bara ökar vindmotståndet och gör det tuffare att trampa, utan också kan resultera i skav på huden. En cykeltröja sitter tätt inpå kroppen, minskar vindmotståndet och minimerar risken för skav.

En annan fördel med cykeltröjor är funktionen. När det är varmt ute kommer du svettas och känna obehag, och när det är kallt kommer fuktiga klädesplagg att göra dig ännu kallare. Det senare kan rent av vara farligt då det kan leda till att du får en alltför låg kroppstemperatur. Cykeltröjan är framtagen för att avleda fukt bort från kroppen och låta huden andas. Det gör att du blir torrare och mer bekväm i såväl kallt som varmt väder, vilket gör stor skillnad.

Cykeltröjor och andra cykelkläder har dessutom många andra fördelar jämfört med vanliga kläder, bland annat att de har tagits fram specifikt för cykling. En cykeltröja har till exempel en bredare skärning i axlarna, vilket ger en extra komfort när du cyklar med armarna i en framåtlutad position. Även ärmarna är utformade för en framåtlutad ställning. Cykelkläder har dessutom ofta reflekterande områden som gör att du blir mer synlig i trafiken.

Även om cykeltröjan har en kroppsnära passform behöver du inte oroa dig för att ryggen ska exponeras när du böjer dig framåt. Cykeltröjor är nämligen extra långa i ryggen på samma sätt som löpartröjor. De är dessutom gjorda i ett stretchmaterial, vilket gör att de anpassar sig efter din kroppsform när du använder dem.

Om du inte vet av vad du ska göra av din smartphone, energidryck eller proteinbar när du är ute och cyklar, har de flesta cykeltröjor fickor i ryggslutet där du kan förvara dessa. Till skillnad från vanliga fickor behöver du inte heller oroa dig för att saker ska trilla ur bakfickorna, tack vare dragkedjan.