Cykelkläder med kontrast

2 Apr

Även cyklister som föredrar ljusa färger på sina vardagliga klädesplagg kan dra sig för att välja en uppseendeväckande cykeloutfit. Det har blivit vanligt att man väljer en mörkare nederdel och en ljusare överdel, eftersom många upplever att man sticker ut för mycket om hela outfiten går i en klar färg. Genom att istället välja plagg med detaljer som sticker ut kan du öka din synlighet. Baksidan på hjälmen, skorna och glasögonen kan liksom själva cykeln och cykellamporna bidra till att du syns bra i trafiken.

Forskning på cykelkläders synlighet i trafiken

Synlighet och säkerhet är ett omdebatterat ämne i branschen. En studie utförd av den brittiska transportstyrelsen visar att cykelkläder med hög synlighet spelade en liten roll, om ens någon, i de fall då bilister krockade med motorcyklister på grund av att föraren inte hade sett motorcyklisten. I en annan studie, där man återigen undersökte motorcyklisters synlighet i trafiken, fann man att förarna upptäckte motorcyklisterna snabbare om det fanns en större färgkontrast mellan motorcyklistens kläder och bakgrunden.

Detta fynd har senare backats upp av forskning utförd av det svenska företaget POC, som tillverkar cykelkläder. I deras studier har de funnit att fluorescerande cykelkläder visserligen kan göra cyklisterna mer synliga i trafiken, men att det finns en stor skillnad mellan att bli sedd och att bli igenkänd.

POC förklarar skillnaden med att klara färger inte ökar synligheten, då en klar färg endast kan reflektera cirka 90 procent av färgen i det synliga spektrat, medan fluorescerande färger kan reflektera så mycket som 200 till 300 procent. Anledningen till att fluorescerande färger kan reflektera så många procent av färgen är tack vare det större synliga spektrat, och att de kan återstråla vissa av de absorberade ultravioletta strålar och färger som det mänskliga ögat kan se.

Det gör att ögat uppfattar de fluorescerande färg som mer intensiv än en klar färg. I trafiken ger det en fördel vad gäller det avstånd på vilket ett föremål kan upptäckas. Vissa studier visar också att fluorescerande cykelkläder kan ha en synlighet som är fyra till fem gånger högre än traditionella cykelkläder.

Olika typer av kontrast

I grund och botten finns det två olika typer av kontrast. Dessa kan förklaras med hur framstående en färg är jämfört med sin bakgrund samt skillnaden mellan en färg och dess omgivande färger, till exempel i intensitet och differens. Om man kombinerar en orange färg med en monokrom färgpalett gör därför att det ljusa sticker ut, medan svart och vitt ger en annan typ av kontrast.

Det viktiga att ta med sig från detta är skillnaden mellan att en cyklist upptäcks av en bilförare och att föraren känner igen cyklisten. Synligheten är beroende av kvaliteten på belysningen, oavsett om det rör sig om ett gatljus eller dagsljus, och omgivningens bakgrund. Det innebär att en svart jacka ibland kan vara det bästa alternativet för den som vill synas bra i stadsmiljö, vilket en studie från 2012 bekräftar. Hur otroligt det än låter, kan vita eller svarta cykelkläder ibland ge en starkare kontrast än klara färger i stadstrafiken.

Vilken färg bör mina cykelkläder ha?

Vilken slutsats ska du då dra av ovanstående information? Konsensus i branschen verkar vara att man ska bära de cykelkläder man känner för, men se till att de är reflekterande. En analys av trafikolyckor med cyklister inblandade visar att de flesta av dessa sker i förhållanden med dålig belysning. Mörka kläder tros vara en bidragande anledning till olyckan i endast 2,5 procent av fallen.

Håll dig gärna till mörka cykelbyxor och undvika klara eller ljusa färger på nederdelen, om du inte vill riskera att få oönskad uppmärksamhet på sociala medier.